Belangrijke wijzigingen per 1 juli 2020

Traditioneel wijzigt op 1 juli weer een aantal belangrijke zaken. Sommige wijzigingen voel je direct in je portemonnee, zoals een huurverhoging of een stijging van het minimumloon. Op deze datum gaat ook een uitbreiding van het geboorteverlof in, een unicum voor ons land. Wat betekenen de wijzigingen voor jou?

jun 8, 2020

Nog niet zolang geleden kregen partners na de geboorte van hun kind twee dagen verlof van hun werkgever. Een dag voor de geboorte en een dag om het kind aan te geven bij de burgerlijke stand. Het verlof is sinds januari 2019 al uitgebreid naar één week. Op 1 juli gaat de Wet Invoering Extra Geboorteverlof in en krijg je de mogelijkheid om je verlof uit te breiden.

Vanaf 1 juli kunnen vaders en partners maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Op die manier kun je langer genieten van de gezinsuitbreiding én beschuit met muisjes smeren voor de kraamvisite.

Wat zijn de regels voor het extra verlof?

  • je kind moet geboren zijn op of na 1 juli 2020;
  • het normale partnerverlof (1 week) moet eerst opgenomen worden;
  • maximaal vijf weken aanvullend verlof;
  • het verlof opnemen binnen zes maanden na de geboorte van je kind.

In de periode van het extra verlof ontvang je een UWV-uitkering van zeventig procent van het dagloon. Hiervoor geldt een maximum van zeventig procent van het maximumdagloon. In overleg met je werkgever kan het verlof ook worden gespreid over een langere periode dan vijf weken.

Stijging minimumloon

Het wettelijk minimumloon wordt twee keer per jaar gewijzigd. Op 1 juli stijgt het minimumloon met 27 euro naar 1680 euro per maand (voor personen van 21 jaar en ouder). Eerder dit jaar, 1 januari, was er al een verhoging van 18 euro per maand. De verhoging van het minimumloon volgt de loonontwikkeling in ons land.

In veel cao’s ligt de laagste schaal hoger dan het wettelijk minimumloon. Is er geen cao dan moet een werkgever minimaal het wettelijk minimumloon betalen.

Huren gaan omhoog

De meeste verhuurders verhogen de maandelijkse huur per 1 juli. Op die datum gaan de huren met maximaal 5,1 procent tot en met 6,6 procent omhoog. De stijging is afhankelijk van je inkomen in 2018. Huur je een woning in de vrije sector dan is er geen maximale huurverhoging.

Meer weten over de maximale huurverhoging? Hier vind je het antwoord op je vraag.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord/wat-is-de-maximale-huurverhoging-in-2020

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?