Autodiefstal? Zo ben je criminelen te slim af

Het is aan de orde van de dag: inbraak in auto’s, diefstal van auto’s of onderdelen ervan. En de autodieven maken gebruik of beter gezegd misbruik van hedendaagse technieken. Via de zogenaamde Relay Attack-techniek kan op afstand een auto worden geopend. Hoe is dat te voorkomen? Ben je wel goed verzekerd?

jan 12, 2021

Autodieven hebben het tegenwoordig vooral gemunt op moderne auto’s. Als je denkt na het parkeren en afsluiten je auto veilig te hebben achtergelaten, dan is dat een misvatting. Zeker als de auto op afstand te openen is met een smartkey. Met speciale apparatuur is het voor criminelen een koud kunstje om je auto te openen en ermee weg te rijden.

Speciale apparatuur

Hoe gaan de autodieven te werk? Met een smartkey wordt op korte afstand een auto geopend en afgesloten. Vervolgens ga je naar binnen en hang je jouw jas met smartkey in de gang aan de kapstok. Sommige mensen hebben een speciale plek voor deze sleutel, dicht bij de voordeur want dat is handig. Criminelen gebruiken tegenwoordig speciale apparatuur om het signaal van sleutel naar auto te kopiëren en te verlengen. Daarna is het simpelweg instappen en wegrijden.

Metalen bakje

Inmiddels zijn er handige tips om de Relay Attack-techniek te ontmantelen. Op de eerste plaats: hang je sleutel niet bij de voordeur. Het signaal van de smartkey reikt tot wel zes meter. Binnen deze afstand kunnen criminelen buiten het signaal opvangen. Een tweede handige tip is je sleutel in een metalen bak of doosje te leggen. Het signaal is dan niet meer op te vangen.

Geen vergoeding

Mocht de auto worden gestolen of verdwijnen er spullen en onderdelen, welke schade dekt dan je autoverzekering? Zoals bekend zijn er drie soorten autoverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en de allriskverzekering.

Een WA-verzekering is minimaal verplicht. Het dekt alleen de veroorzaakte schade aan andere weggebruikers. Wordt de auto gestolen, dan is het raadzaam om de autoverzekering direct stop te zetten en bij de politie aangifte te doen. Je krijgt geen vergoeding voor de gestolen auto.

Nieuw- of dagwaarde?

Bij een beperkte cascodekking en een allriskdekking keert de verzekeraar over het algemeen wel uit. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van bijvoorbeeld of je de auto voor nieuwwaarde hebt verzekerd. Is dat niet het geval dan wordt een (lagere) dagwaarde vergoed. De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar, zo kunnen er bijvoorbeeld beveiligingseisen worden gesteld.

Meld direct diefstal

Doe zo snel mogelijk aangifte van de diefstal van je auto bij politie en verzekeraar. Dat kan via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen op 088-0087444. Dan zijn zowel politie als verzekeringsmaatschappij direct op de hoogte. Daarmee voorkom je ook de aansprakelijkheid voor de schade die een crimineel met je auto kan veroorzaken.

Meer weten?

Wil je een goed advies over een passende autoverzekering of je bestaande verzekering aanpassen? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?