Als senior nog een hypotheek afsluiten? Dat kan!

Elke levensfase heeft andere woonwensen en – eisen. Dat geldt voor jongeren, maar zeker ook voor 57-plussers. Toch gaan hypotheekverstrekkers zorgvuldiger te werk als het gaat om het verhogen van bestaande of afsluiten van een nieuwe hypotheek. Reden: het pensioeninkomen is vaak lager. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden. Wil je weten welke?

sep 7, 2020

Waar jongeren denken aan uitbreiding van hun huidige woning in verband met gezinsuitbreiding, spelen bij senioren heel andere vraagstukken een rol. Het vizier is gericht op aanpassingen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Sommige 57-plussers denken aan een seniorenwoning of verkoop van de huidige woning om de overwaarde te verzilveren. Na je pensionering is er immers nog een leven.

Lager toekomstig inkomen

Geldverstrekkers houden bij 57-plussers rekening met de hoogte van het toekomstig inkomen. Dat is over het algemeen lager dan tijdens je werkzaam leven, waardoor je minder kunt lenen. Bovendien vragen sommige banken om nieuwe leningen versneld af te lossen. Dat voel je meteen in je portemonnee. Aan de andere kant bewegen geldverstrekkers ook mee met de veranderende 57-plus-hypotheekmarkt. Onder meer bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), overwaarde en met een Blijvers- of Verzilverlening. Voor het gemak zetten we de mogelijkheden op een rij.

Aangepaste NHG-toets

Senioren die een huis kopen krijgen een aangepaste toets voor de NHG. Uitgangspunt daarbij zijn de werkelijke lasten. Daarnaast mag de koopwoning niet duurder zijn dan 310.000 euro (norm: 2020). Ook moet een oudere koper een nieuwe hypotheek afsluiten voor twintig jaar. Bovendien moeten je nieuwe maandlasten lager uitvallen dan de oude. De aangepaste NHG-toets is alleen van toepassing als je verhuist naar een andere woning.

Soepeler beleid

Inmiddels waait er een andere wind in hypotheekland en zijn veel geldverstrekkers soepeler met een lening voor 57-plussers. Enkele geldverstrekkers hebben zelfs speciale leningen voor ouderen ontwikkeld. Deze hypotheken sluiten naadloos aan bij de wensen en de levenssituatie van senioren. Wil je meer weten over deze speciale hypotheek, neem dan contact met ons op.

Welkome aanvulling pensioen

De jonge mensen van toen zijn de senioren van vandaag. Hun koopwoningen zijn inmiddels flink in waarde gestegen. Ook zijn de huizen grotendeels afgelost, waardoor er in veel gevallen een flinke overwaarde is opgebouwd. Zeker als er tussentijds nog eens extra is afgelost. De overwaarde mag je gebruiken als – zeer welkome – aanvulling op je pensioen of om je woning levensbestendig te maken.

Maandlasten blijven gelijk

Hoe dat werkt? Sommige gemeenten en provincies bieden een Blijvers- en Verzilverlening aan. Een verbouwing financieren om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, kan met een Blijverslening. Met de Verzilverlening neem je een deel op van de overwaarde om je pensioen aan te vullen. Je maandlasten blijven gelijk en je hoeft niet af te lossen. De rente wordt bijgeschreven bij je hypotheekschuld. Bij verkoop van je woning wordt dit verrekend. Op de website van SVN (https://svn.nl) zie je of jouw gemeente of provincie meedoet aan de Blijvers- en Verzilverlening? Heeft je gemeente geen regelingen, dan zoeken we graag met je naar een andere oplossing.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?