Als senior nog een hypotheek afsluiten? Dat kan!

Elke levensfase heeft andere woonwensen en – eisen. Dat geldt voor jongeren, maar zeker ook voor 57-plussers. Toch gaan hypotheekverstrekkers zorgvuldiger te werk als het gaat om het verhogen van bestaande of afsluiten van een nieuwe hypotheek. Reden: het pensioeninkomen is vaak lager. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden. Wil je weten welke?

sep 7, 2020

Waar jongeren denken aan uitbreiding van hun huidige woning in verband met gezinsuitbreiding, spelen bij senioren heel andere vraagstukken een rol. Het vizier is gericht op aanpassingen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Sommige 57-plussers denken aan een seniorenwoning of verkoop van de huidige woning om de overwaarde te verzilveren. Na je pensionering is er immers nog een leven.

Lager toekomstig inkomen

Geldverstrekkers houden bij 57-plussers rekening met de hoogte van het toekomstig inkomen. Dat is over het algemeen lager dan tijdens je werkzaam leven, waardoor je minder kunt lenen. Bovendien vragen sommige banken om nieuwe leningen versneld af te lossen. Dat voel je meteen in je portemonnee. Aan de andere kant bewegen geldverstrekkers ook mee met de veranderende 57-plus-hypotheekmarkt. Onder meer bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), overwaarde en met een Blijvers- of Verzilverlening. Voor het gemak zetten we de mogelijkheden op een rij.

Aangepaste NHG-toets

Senioren die een huis kopen krijgen een aangepaste toets voor de NHG. Uitgangspunt daarbij zijn de werkelijke lasten. Daarnaast mag de koopwoning niet duurder zijn dan 310.000 euro (norm: 2020). Ook moet een oudere koper een nieuwe hypotheek afsluiten voor twintig jaar. Bovendien moeten je nieuwe maandlasten lager uitvallen dan de oude. De aangepaste NHG-toets is alleen van toepassing als je verhuist naar een andere woning.

Soepeler beleid

Inmiddels waait er een andere wind in hypotheekland en zijn veel geldverstrekkers soepeler met een lening voor 57-plussers. Enkele geldverstrekkers hebben zelfs speciale leningen voor ouderen ontwikkeld. Deze hypotheken sluiten naadloos aan bij de wensen en de levenssituatie van senioren. Wil je meer weten over deze speciale hypotheek, neem dan contact met ons op.

Welkome aanvulling pensioen

De jonge mensen van toen zijn de senioren van vandaag. Hun koopwoningen zijn inmiddels flink in waarde gestegen. Ook zijn de huizen grotendeels afgelost, waardoor er in veel gevallen een flinke overwaarde is opgebouwd. Zeker als er tussentijds nog eens extra is afgelost. De overwaarde mag je gebruiken als – zeer welkome – aanvulling op je pensioen of om je woning levensbestendig te maken.

Maandlasten blijven gelijk

Hoe dat werkt? Sommige gemeenten en provincies bieden een Blijvers- en Verzilverlening aan. Een verbouwing financieren om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, kan met een Blijverslening. Met de Verzilverlening neem je een deel op van de overwaarde om je pensioen aan te vullen. Je maandlasten blijven gelijk en je hoeft niet af te lossen. De rente wordt bijgeschreven bij je hypotheekschuld. Bij verkoop van je woning wordt dit verrekend. Op de website van SVN (https://svn.nl) zie je of jouw gemeente of provincie meedoet aan de Blijvers- en Verzilverlening? Heeft je gemeente geen regelingen, dan zoeken we graag met je naar een andere oplossing.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?