All seasonbanden: handig of toch niet?

All seasonbanden winnen aan populariteit de laatste jaren. Niks is immers zo onvoorspelbaar als het weer. Door de klimaatverandering wordt het weer alleen maar grilliger, met uitschieters naar extreem lage of juist mega hoge temperaturen. All seasonbanden lijken dan een ideale uitkomst: zowel in de zomer als in de winter heb je de juiste banden onder je auto liggen.

mrt 14, 2023

Niet optimaal

Helaas ligt dit toch wat gecompliceerder. All seasonbanden – ook wel all weatherbanden of vierseizoenenbanden genoemd – zijn in principe veilig in alle weeromstandigheden. Maar de prestaties van deze banden zijn niet optimaal. All season banden hebben eigenschappen van zowel de zomer als de winter variant. Het is eigenlijk een compromis. 

Het rubber van een all seasonband is namelijk zachter dan die van een zomerband, maar niet zo zacht als een winterband. Ook de lamellen (het reliëf in een band) zitten er een beetje tussenin, het is niet zo erg aanwezig als bij een winterband, maar wel meer dan bij een zomerband. 

Extreem weer

Omdat een all seasonband eigenschappen heeft van zowel de zomer- als de winterband zijn de prestaties vaak prima, alleen voornamelijk met extremere weersomstandigheden werken deze banden niet optimaal. Bij hogere temperaturen in de zomer, presteren deze banden minder goed dan gewone zomerbanden. De remweg is dan bijvoorbeeld langer. 

De voor- en nadelen van all season banden op een rij:

Voordelen:

  • Je hoeft niet tussentijds je banden te wisselen en deze ergens op te slaan.
  • Je rijdt het hele jaar met dezelfde banden. Je hebt geen extra kosten voor twee sets banden. 
  • Je hebt in de winter zeker meer aan all seasonbanden dan aan zomerbanden. Dus mocht je maar één set banden willen aanschaffen, dan zijn all seasonbanden een goede oplossing. 

Nadelen:

  • De prestaties van all seasonbanden zijn over het algemeen net wat minder dan die van gewone zomer- en winterbanden.
  • Het brandstofverbruik en slijtage van de all-seasonband is iets hoger dan de ‘normale’ zomerbanden bij hogere temperaturen. 
  • Rijd je meer dan 20.000 km per jaar? Dan is het vanwege de slijtage vaak financieel interessanter om zomer- en winterbanden af te wisselen. 
  • All seasonbanden reageren anders in de zomer door het zachtere materiaal. Dat merk je met name bij het sturen. 
  • All seasonbanden hebben bij hoge temperaturen en hogere snelheden vaak een langere remweg. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn tijdens het rijden. 

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?