Niet optimaal
Helaas ligt dit toch wat gecompliceerder. All seasonbanden – ook wel all weatherbanden of vierseizoenenbanden genoemd – zijn in principe veilig in alle weeromstandigheden. Maar de prestaties van deze banden zijn niet optimaal. All season banden hebben eigenschappen van zowel de zomer als de winter variant. Het is eigenlijk een compromis.
Het rubber van een all seasonband is namelijk zachter dan die van een zomerband, maar niet zo zacht als een winterband. Ook de lamellen (het reliëf in een band) zitten er een beetje tussenin, het is niet zo erg aanwezig als bij een winterband, maar wel meer dan bij een zomerband.
Extreem weer
Omdat een all seasonband eigenschappen heeft van zowel de zomer- als de winterband zijn de prestaties vaak prima, alleen voornamelijk met extremere weersomstandigheden werken deze banden niet optimaal. Bij hogere temperaturen in de zomer, presteren deze banden minder goed dan gewone zomerbanden. De remweg is dan bijvoorbeeld langer.
De voor- en nadelen van all season banden op een rij:
Voordelen:
- Je hoeft niet tussentijds je banden te wisselen en deze ergens op te slaan.
- Je rijdt het hele jaar met dezelfde banden. Je hebt geen extra kosten voor twee sets banden.
- Je hebt in de winter zeker meer aan all seasonbanden dan aan zomerbanden. Dus mocht je maar één set banden willen aanschaffen, dan zijn all seasonbanden een goede oplossing.
Nadelen:
- De prestaties van all seasonbanden zijn over het algemeen net wat minder dan die van gewone zomer- en winterbanden.
- Het brandstofverbruik en slijtage van de all-seasonband is iets hoger dan de ‘normale’ zomerbanden bij hogere temperaturen.
- Rijd je meer dan 20.000 km per jaar? Dan is het vanwege de slijtage vaak financieel interessanter om zomer- en winterbanden af te wisselen.
- All seasonbanden reageren anders in de zomer door het zachtere materiaal. Dat merk je met name bij het sturen.
- All seasonbanden hebben bij hoge temperaturen en hogere snelheden vaak een langere remweg. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn tijdens het rijden.