All season banden: dit zijn de voor- en nadelen

De afgelopen periode was er bij garagehouders weer de jaarlijkse grote bandenwissel. Met de winter in aantocht verruilden veel automobilisten hun zomerbanden weer voor een winterse variant. Ondertussen wint de all season band aan populariteit. Zomer, lente, herfst en winter rijd je met dezelfde banden onder je auto. Wat zijn het voor banden? Wat zijn de voor- en nadelen?

dec 9, 2020

De laatste jaren hadden weggebruikers iets minder vaak te maken met slechte, winterse weersomstandigheden. Maar ons westers klimaat wordt steeds grilliger en onvoorspelbaarder. Het weer kan onverwacht omslaan, met alle gevaren op de weg van dien. Automobilisten kiezen tegenwoordig sneller voor all season banden, ook wel all weather banden of vierseizoenenbanden genoemd.

Grip op de weg

Een all season band houdt qua materiaal het midden tussen een zomer- en een winterband. Een all season band wordt in de zomer hard en heeft daardoor meer grip op de weg. Bij lage temperaturen en besneeuwde wegen wordt de all season band zachter en past zich ook aan de gladde weersomstandigheden aan.

De voor- en nadelen van all season banden op een rij:

Voordelen:

· Je rijdt het hele jaar met dezelfde banden. Nooit meer tussentijds van banden wisselen.

· Geen extra set winterbanden nodig, dus geen extra kosten.

· All season banden zijn beter geschikt in de winter dan zomerbanden.

Nadelen:

· Prestaties in de sneeuw zijn minder goed dan bij een echte winterband.

· In de meeste wintersportgebieden zijn echte winterbanden verreist.

· Een all season band slijt sneller in de zomer vergeleken met een zomerband.

· Door het zachtere materiaal reageert een all season band anders in de zomer. Met name bij het sturen.

· Niet altijd geschikt voor hogere snelheden en een langere remweg. Pas je rijstijl aan.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?