All season banden: dit zijn de voor- en nadelen

De afgelopen periode was er bij garagehouders weer de jaarlijkse grote bandenwissel. Met de winter in aantocht verruilden veel automobilisten hun zomerbanden weer voor een winterse variant. Ondertussen wint de all season band aan populariteit. Zomer, lente, herfst en winter rijd je met dezelfde banden onder je auto. Wat zijn het voor banden? Wat zijn de voor- en nadelen?

dec 9, 2020

De laatste jaren hadden weggebruikers iets minder vaak te maken met slechte, winterse weersomstandigheden. Maar ons westers klimaat wordt steeds grilliger en onvoorspelbaarder. Het weer kan onverwacht omslaan, met alle gevaren op de weg van dien. Automobilisten kiezen tegenwoordig sneller voor all season banden, ook wel all weather banden of vierseizoenenbanden genoemd.

Grip op de weg

Een all season band houdt qua materiaal het midden tussen een zomer- en een winterband. Een all season band wordt in de zomer hard en heeft daardoor meer grip op de weg. Bij lage temperaturen en besneeuwde wegen wordt de all season band zachter en past zich ook aan de gladde weersomstandigheden aan.

De voor- en nadelen van all season banden op een rij:

Voordelen:

· Je rijdt het hele jaar met dezelfde banden. Nooit meer tussentijds van banden wisselen.

· Geen extra set winterbanden nodig, dus geen extra kosten.

· All season banden zijn beter geschikt in de winter dan zomerbanden.

Nadelen:

· Prestaties in de sneeuw zijn minder goed dan bij een echte winterband.

· In de meeste wintersportgebieden zijn echte winterbanden verreist.

· Een all season band slijt sneller in de zomer vergeleken met een zomerband.

· Door het zachtere materiaal reageert een all season band anders in de zomer. Met name bij het sturen.

· Niet altijd geschikt voor hogere snelheden en een langere remweg. Pas je rijstijl aan.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?