Aflossingsvrije hypotheek: wel of niet aflossen?

Een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek. Voor veel huizenbezitters is het nog een erfenis van de voorbije jaren. Je hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit afgelost worden. Bijvoorbeeld bij de verkoop van je huis. Of zijn er andere mogelijkheden en oplossingen?

mei 13, 2019

Heb je een (deels) aflossingsvrije hypotheek, dan is de looptijd meestal dertig jaar. Je hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd gelijk en je betaalt alleen rente. Nadeel: je bouwt geen vermogen op en de hypotheekschuld blijft gelijk, tenzij je tussentijds aflost.

Aflossen

De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als je jouw huis verkoopt.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijzen regelmatig op de risico’s, bijvoorbeeld een toekomstige forse stijging van de woonlasten door verlies van de renteaftrek. Aan de andere kant heeft menig huizenbezitter een levensverzekering of spaarvorm om de deze hypotheekleningen (deels) te kunnen aflossen.

Einde looptijd

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek? De bank kan je op dat moment verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

Hoge hypotheeklasten

Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001 hebben ook nog recht op 30 jaar renteaftrek. Ze hoeven de jaren voor 2001 niet mee te tellen. De hypotheekrenteaftrek vervalt voor veel huizenbezitters dus in 2031. Heb je bijvoorbeeld een laag pensioen, dan kunnen de maandlasten weleens zwaar gaan drukken op je inkomen.

Andere hypotheekvorm

Veel huizenbezitters lossen dan ook extra af op hun hypotheekschuld. Hun spaargeld levert bij de bank immers niet veel rendement op. Bij veel geldverstrekkers kun je boetevrij aflossen (meestal een bepaald percentage van de hypotheekschuld). Daarnaast zijn er mogelijkheden om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaal je rente én los je af.

Waarde stijging

De huizenmarkt zit weer in de lift waardoor de huizen in waarde zijn gestegen. De overwaarde van veel huizen is dan ook flink toegenomen. Voor banken is dat vaak wel een reden om je aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Heb je geen overwaarde of is je hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan is het zeker raadzaam om ons om advies te vragen.

Maatwerk

Een goed hypotheekadvies is maatwerk. Wil je overstappen naar een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of gewoon je financiële situatie eens tegen het licht houden? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?