Heb je een (deels) aflossingsvrije hypotheek, dan is de looptijd meestal dertig jaar. Je hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd gelijk en je betaalt alleen rente. Nadeel: je bouwt geen vermogen op en de hypotheekschuld blijft gelijk, tenzij je tussentijds aflost.
Aflossen
De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als je jouw huis verkoopt.
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijzen regelmatig op de risico’s, bijvoorbeeld een toekomstige forse stijging van de woonlasten door verlies van de renteaftrek. Aan de andere kant heeft menig huizenbezitter een levensverzekering of spaarvorm om de deze hypotheekleningen (deels) te kunnen aflossen.
Einde looptijd
Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek? De bank kan je op dat moment verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.
Hoge hypotheeklasten
Vanaf 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001 hebben ook nog recht op 30 jaar renteaftrek. Ze hoeven de jaren voor 2001 niet mee te tellen. De hypotheekrenteaftrek vervalt voor veel huizenbezitters dus in 2031. Heb je bijvoorbeeld een laag pensioen, dan kunnen de maandlasten weleens zwaar gaan drukken op je inkomen.
Andere hypotheekvorm
Veel huizenbezitters lossen dan ook extra af op hun hypotheekschuld. Hun spaargeld levert bij de bank immers niet veel rendement op. Bij veel geldverstrekkers kun je boetevrij aflossen (meestal een bepaald percentage van de hypotheekschuld). Daarnaast zijn er mogelijkheden om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaal je rente én los je af.
Waarde stijging
De huizenmarkt zit weer in de lift waardoor de huizen in waarde zijn gestegen. De overwaarde van veel huizen is dan ook flink toegenomen. Voor banken is dat vaak wel een reden om je aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Heb je geen overwaarde of is je hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan is het zeker raadzaam om ons om advies te vragen.
Maatwerk
Een goed hypotheekadvies is maatwerk. Wil je overstappen naar een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of gewoon je financiële situatie eens tegen het licht houden? Neem dan contact met ons op.