Aflossingsvrije hypotheek: nu aflossen?

Een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek. Voor veel huizenbezitters is het nog een erfenis van de voorbije jaren. De hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit afgelost worden. Bijvoorbeeld bij de verkoop van je huis. Of zijn er andere mogelijkheden en oplossingen?

jun 8, 2020

Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Het is afhankelijk van je huidige financiële situatie en je wensen voor de toekomst. Voor iedereen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek geldt een looptijd van meestal dertig jaar. Je hypotheekschuld blijft gedurende deze looptijd gelijk en je betaalt alleen rente. Wellicht zijn je maandlasten lager, maar op deze manier bouw je geen vermogen op. Ook je hypotheekschuld blijft gelijk, tenzij je tussentijds aflost.

Hoe gaat de aflossing in zijn werk?

De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als je jouw huis verkoopt. Financiële instanties en toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwen voor risico’s. Door het verlies van de renteaftrek bestaat het risico dat je woonlasten fors stijgen.

Daar staat wel tegenover dat veel huizenbezitters een levensverzekering of spaarvorm hebben om de hypotheeklening (deels) te kunnen aflossen. Aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek kan de geldverstrekker je verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

Minder renteaftrek, hogere maandlasten

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Heb je een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001, dan heb je nog recht op 30 jaar renteaftrek. De jaren van voor 2001 hoef je niet mee te tellen. Voor veel huizenbezitters vervalt de hypotheekrenteaftrek in 2031. Heb je bijvoorbeeld een laag pensioen, dan krijg je te maken met hogere maandlasten die flink kunnen drukken op je besteedbaar inkomen.

Extra aflossen

Al enige tijd lossen veel huizenbezitters extra af op hun hypotheekschuld. Zeker nu je spaargeld nauwelijks of geen rendement oplevert. Bij veel geldverstrekkers mag je boetevrij aflossen (meestal een bepaald percentage van de hypotheekschuld).

Daarnaast kun je jouw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaal je rente én los je tegelijkertijd af.

Gestegen overwaarde

Ondanks de huidige crisis is de huizenmarkt nog altijd een stabiele factor gebleven. De huizenprijzen laten nog steeds een stijgende trend zien. Daardoor is de overwaarde van veel huizen ook flink toegenomen. Die zekerheid is voor geldverstrekkers een reden om jouw aflossingsvrije hypotheek eventueel te verlengen. Heb je geen overwaarde of is je hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan is het zeker verstandig om ons om advies te vragen.

Meer informatie

Wil je overstappen naar een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of je overwaarde effectief gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?