Aflossingsvrije hypotheek: nu aflossen?

Een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek. Voor veel huizenbezitters is het nog een erfenis van de voorbije jaren. De hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit afgelost worden. Bijvoorbeeld bij de verkoop van je huis. Of zijn er andere mogelijkheden en oplossingen?

jun 8, 2020

Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Het is afhankelijk van je huidige financiële situatie en je wensen voor de toekomst. Voor iedereen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek geldt een looptijd van meestal dertig jaar. Je hypotheekschuld blijft gedurende deze looptijd gelijk en je betaalt alleen rente. Wellicht zijn je maandlasten lager, maar op deze manier bouw je geen vermogen op. Ook je hypotheekschuld blijft gelijk, tenzij je tussentijds aflost.

Hoe gaat de aflossing in zijn werk?

De aflossing van deze hypotheekvorm vindt in één keer plaats aan het einde van de looptijd of als je jouw huis verkoopt. Financiële instanties en toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwen voor risico’s. Door het verlies van de renteaftrek bestaat het risico dat je woonlasten fors stijgen.

Daar staat wel tegenover dat veel huizenbezitters een levensverzekering of spaarvorm hebben om de hypotheeklening (deels) te kunnen aflossen. Aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek kan de geldverstrekker je verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

Minder renteaftrek, hogere maandlasten

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Heb je een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001, dan heb je nog recht op 30 jaar renteaftrek. De jaren van voor 2001 hoef je niet mee te tellen. Voor veel huizenbezitters vervalt de hypotheekrenteaftrek in 2031. Heb je bijvoorbeeld een laag pensioen, dan krijg je te maken met hogere maandlasten die flink kunnen drukken op je besteedbaar inkomen.

Extra aflossen

Al enige tijd lossen veel huizenbezitters extra af op hun hypotheekschuld. Zeker nu je spaargeld nauwelijks of geen rendement oplevert. Bij veel geldverstrekkers mag je boetevrij aflossen (meestal een bepaald percentage van de hypotheekschuld).

Daarnaast kun je jouw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaal je rente én los je tegelijkertijd af.

Gestegen overwaarde

Ondanks de huidige crisis is de huizenmarkt nog altijd een stabiele factor gebleven. De huizenprijzen laten nog steeds een stijgende trend zien. Daardoor is de overwaarde van veel huizen ook flink toegenomen. Die zekerheid is voor geldverstrekkers een reden om jouw aflossingsvrije hypotheek eventueel te verlengen. Heb je geen overwaarde of is je hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan is het zeker verstandig om ons om advies te vragen.

Meer informatie

Wil je overstappen naar een andere hypotheekvorm? Extra aflossen? Of je overwaarde effectief gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?