Aflossingsvrije hypotheek: aflossen of niet?

Veel huizenbezitters hebben nog een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit worden afgelost. In de meeste gevallen gebeurt dat bij de verkoop van je huis. Maar zijn er ook andere mogelijkheden en oplossingen? Zo ja, welke?

jun 13, 2021

Op de eerste plaats is er niet een-twee-drie antwoord te geven op bovenstaande vraag. Het is namelijk afhankelijk van je huidige financiële situatie en je toekomstwensen. Voor alle huizenbezitters met een (deels) aflossingsvrije hypotheek geldt een looptijd van meestal dertig jaar. Je schuld blijft gelijk en je betaalt alleen rente.

Je maandlasten zijn daardoor laag, maar je bouwt geen vermogen op. Daarnaast blijft ook je hypotheekschuld gelijk tenzij je tussentijds extra aflost, bijvoorbeeld met je spaargeld.

Wanneer los ik mijn hypotheek af?

Doorgaans vindt de aflossing van een aflossingsvrije hypotheek in één keer plaats aan het einde van de looptijd of bij de verkoop van je woning.

Inmiddels hebben veel van deze hypotheekbezitters een levensverzekering of spaarvorm om de hypotheeklening (deels) te kunnen aflossen. Aan het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek kan de geldverstrekker je verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwen voor de risico’s van deze hypotheekvorm. Door het verlies van de renteaftrek bestaat het risico dat je woonlasten fors kunnen stijgen.

Hogere maandlasten

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Heb je een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001, dan heb je nog recht op 30 jaar renteaftrek. Voor veel huizenbezitters vervalt de hypotheekrenteaftrek dus in 2031. Heb je bijvoorbeeld alleen AOW of een laag pensioen, dan krijg je te maken met hogere maandlasten. Dat voel je meteen in je portemonnee.

Omzetten in andere hypotheekvorm

De meeste huizenbezitters lossen extra af op hun hypotheekschuld. Ze gebruiken daarvoor hun spaargeld dat momenteel weinig of geen rendement meer oplevert. Veel geldverstrekkers staan boetevrij aflossen toe, meestal tot een bepaald percentage van de hypotheekschuld.

Je kunt jouw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaal je rente én los je tegelijkertijd af.

Gestegen overwaarde

Door de schaarste op de huizenmarkt is de waarde van woningen de laatste periode flink gestegen. Je overwaarde is waarschijnlijk ook flink toegenomen. Voor veel geldverstrekkers is dat een reden om bijvoorbeeld je aflossingsvrije hypotheek eventueel te verlengen. Heb je geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van je woning? Vraag ons dan om een gedegen advies.

Meer informatie

Overweeg je een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wil je dat effectief inzetten? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?