Aflossingsvrije hypotheek: aflossen of niet?

Veel huizenbezitters hebben nog een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheek loopt gewoon door, maar moet ooit worden afgelost. In de meeste gevallen gebeurt dat bij de verkoop van je huis. Maar zijn er ook andere mogelijkheden en oplossingen? Zo ja, welke?

jun 13, 2021

Op de eerste plaats is er niet een-twee-drie antwoord te geven op bovenstaande vraag. Het is namelijk afhankelijk van je huidige financiële situatie en je toekomstwensen. Voor alle huizenbezitters met een (deels) aflossingsvrije hypotheek geldt een looptijd van meestal dertig jaar. Je schuld blijft gelijk en je betaalt alleen rente.

Je maandlasten zijn daardoor laag, maar je bouwt geen vermogen op. Daarnaast blijft ook je hypotheekschuld gelijk tenzij je tussentijds extra aflost, bijvoorbeeld met je spaargeld.

Wanneer los ik mijn hypotheek af?

Doorgaans vindt de aflossing van een aflossingsvrije hypotheek in één keer plaats aan het einde van de looptijd of bij de verkoop van je woning.

Inmiddels hebben veel van deze hypotheekbezitters een levensverzekering of spaarvorm om de hypotheeklening (deels) te kunnen aflossen. Aan het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek kan de geldverstrekker je verplichten om de aflossingsvrije hypotheek of deel ervan af te lossen.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwen voor de risico’s van deze hypotheekvorm. Door het verlies van de renteaftrek bestaat het risico dat je woonlasten fors kunnen stijgen.

Hogere maandlasten

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Heb je een aflossingsvrije hypotheek van voor 2001, dan heb je nog recht op 30 jaar renteaftrek. Voor veel huizenbezitters vervalt de hypotheekrenteaftrek dus in 2031. Heb je bijvoorbeeld alleen AOW of een laag pensioen, dan krijg je te maken met hogere maandlasten. Dat voel je meteen in je portemonnee.

Omzetten in andere hypotheekvorm

De meeste huizenbezitters lossen extra af op hun hypotheekschuld. Ze gebruiken daarvoor hun spaargeld dat momenteel weinig of geen rendement meer oplevert. Veel geldverstrekkers staan boetevrij aflossen toe, meestal tot een bepaald percentage van de hypotheekschuld.

Je kunt jouw aflossingsvrije hypotheek ook omzetten in een andere hypotheekvorm. Met een lineaire of annuïtaire hypotheek bijvoorbeeld betaal je rente én los je tegelijkertijd af.

Gestegen overwaarde

Door de schaarste op de huizenmarkt is de waarde van woningen de laatste periode flink gestegen. Je overwaarde is waarschijnlijk ook flink toegenomen. Voor veel geldverstrekkers is dat een reden om bijvoorbeeld je aflossingsvrije hypotheek eventueel te verlengen. Heb je geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van je woning? Vraag ons dan om een gedegen advies.

Meer informatie

Overweeg je een andere hypotheekvorm of een extra aflossing? Of is er sprake van overwaarde en wil je dat effectief inzetten? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?