Aansprakelijkheid: wie draait voor de kosten op?

Een glas wijn over de vloerbedekking van vrienden of een tablet van de buurman die op de grond stuitert. Je bent vast niet de eerste die per ongeluk schade veroorzaakt aan andermans spullen. Maar wat als iemand door jouw schuld gewond raakt? Wie draait er dan op voor de kosten?

mei 11, 2020

De meeste schadegevallen gebeuren zonder opzet. Het is vooral vervelend voor degene van wie de auto is beschadigd door je fietsende zoon. Of voor de buurman waar een voetbal een ster in de ruit heeft veroorzaakt.

Schadeclaim

Maar het kan ook gebeuren dat iemand gewond raakt door jouw schuld. In veel gevallen ben je dan aansprakelijk voor de letselschade en kun je wellicht een fikse schadeclaim verwachten. Veel mensen hebben al een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Maar er is ook een flinke groep die het nog zonder AVP doet.

Welke schade vergoedt deze verzekering en wie is er allemaal verzekerd? Met de AVP ben je verzekerd als iemand je aansprakelijk stelt voor de schade en je ook wettelijk hiervoor aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld: je zoon schiet per ongeluk een bal door de ruit bij de buren, maar ook wanneer iemand anders door jouw toedoen per ongeluk gewond raakt.

Huisgenoten en huisdieren

Wie er allemaal verzekerd zijn is afhankelijk van de samenstelling van je gezin. Daarvoor zijn er verschillende opties: alleenstaand met of zonder kinderen en samenwonend/gehuwd met of zonder kinderen. In veel gevallen is de schade aan een ander door je huisdier zelfs meeverzekerd.

De AVP dekt overigens geen aansprakelijkheidsrisico waarbij motorvoertuigen (onder meer auto, scooter, motor) zijn betrokken. Daar is de zogenoemde WAM-verzekering voor (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen).

To do’s bij aansprakelijkheid:

  • Meld schade direct bij ons;
  • Erken geen schuld;
  • Doe geen uitspraken over een vergoeding;
  • Beschrijf uitgebreid de schade en het ontstaan ervan;
  • Verzamel bewijs: bonnetjes, foto’s of getuigenverklaringen.

Schade tijdens vakantie

Ook schadegevallen tijdens vakanties komen regelmatig voor. Met een AVP ben je ook tijdens je vakantie verzekerd, zeker als de schade per ongeluk ontstaat. In het buitenland zijn ook je gezinsleden verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekering is overigens geen vervanger voor een reisverzekering.

Schade door een ander zelf claimen op eigen verzekering

In de meeste gevallen is het slim om de schade veroorzaakt door een ander te claimen bij je eigen inboedelverzekering. Deze verzekert namelijk tegen nieuwwaarde. Dat wil zeggen dat je het bedrag vergoed krijgt dat nodig is om een nieuw exemplaar van het beschadigde goed te kopen. Bij aansprakelijkheidsverzekeringen wordt meestal met dagwaarde gerekend. Doe je dus een beroep op de aansprakelijkheidsverzekering van de ander, dan zal de uitkering in veel gevallen lager zijn.

Daarnaast verloopt de beoordeling en de schadeafwikkeling meestal sneller bij de eigen verzekeraar dan wanneer deze via de verzekeraar van een ander loopt. En je bent dan niet afhankelijk van de verzekeraar van een ander.

Meer weten of afsluiten?

Wil je meer weten over een aansprakelijkheidsverzekering of een verzekering afsluiten, neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?