Aansprakelijk voor schade? En nu?

In een onbewaakt moment kan er iets kapotgaan of vies worden. Dat is vervelend, zeker als jij per ongeluk spullen van een ander kapot maakt. Maar het kan gebeuren, het hoort bij het leven. Ook kan het gebeuren dat iemand gewond raakt door jouw schuld. Iemand kan bijvoorbeeld verkeerd terecht komen na een vriendschappelijk duwtje. Dan ben jij aansprakelijk voor de letselschade.

mrt 14, 2023

Verantwoordelijk

Dat klinkt vaak heel heftig en gevoelsmatig kan het soms ook lastig zijn, maar vaak zijn dergelijke kwesties met de verzekering op te lossen. Hiervoor heb je een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Als iets beschadigd raakt of iemand letsel oploopt door jouw toedoen, dan ben jij daarvoor wettelijk aansprakelijk. Jij bent dan verantwoordelijk voor de schade die je bij iemand anders hebt toegebracht en jij moet zorgen dat dit hersteld wordt. 

Vaak gaat het om ongelukken die uiteraard niet expres veroorzaakt zijn. Toch kan het zo zijn dat je wettelijk aansprakelijk bent. Om de toegebrachte schade bij anderen te dekken, is er de AVP. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je zeker dat je niet in de financiële problemen komt als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. 

Veelvoorkomende vragen

Maar hoe werkt zo’n verzekering dan precies? En wat valt er wel en wat valt er niet onder? We zetten de meest voorkomende vragen voor je op een rij.  

Is een AVP duur?

Voor een gezin met kinderen betaal je gemiddeld zes tot zeven euro per maand. Daarbij zijn uitwonende, studerende kinderen op kamers, logees en huisdieren meeverzekerd.

Zijn kinderen en huisdieren altijd meeverzekerd?

Bij het afsluiten van je AVP heb je verschillende mogelijkheden: alleenstaand met of zonder kinderen of samenwonend met of zonder kinderen. De schade veroorzaakt door huisdieren is in de meeste gevallen meeverzekerd. Het is wel belangrijk om hier van tevoren even goed naar te kijken, zo kom je nooit voor verrassingen te staan. 

Vallen motorvoertuigen ook onder de AVP?

Motorvoertuigen vallen niet onder de AVP. Voor bezitters van motorvoertuigen (auto, motor en scooter) is er een aparte aansprakelijkheidsverzekering: de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen). Deze verzekering is verplicht. 

Is schade tijdens mijn vakantie ook verzekerd?

De AVP is een goede aanvulling op je reisverzekering, maar het is geen vervanging. Een AVP dekt ook schade tijdens je vakantie, zeker als de schade per ongeluk ontstaat. Dat geldt ook voor de gezinsleden. In Italië is een AVP inmiddels verplicht als je gaat skiën. 

Zijn er qua dekking uitzonderingen?

De AVP gaat met name over de schade die je bij anderen veroorzaakt. Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt in geval van letselschade. Als je kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in je eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP.

Wat te doen bij schade?

Heb je schade? Claim de door een ander veroorzaakte schade eerst op je eigen (inboedel)verzekering. Dat klinkt misschien vreemd, maar er zijn goede redenen voor. De inboedelverzekering verzekert namelijk tegen nieuwwaarde. Aansprakelijkheidsverzekeringen rekenen meestal met de dagwaarde. Daardoor valt de uitkering vaak lager uit. Bovendien verloopt de afhandeling vaak sneller via je eigen verzekeraar.  

Dat geldt ook andersom: mensen waar jij schade hebt veroorzaakt, kunnen dit ook het beste eerst claimen bij hun eigen verzekeraar. Verzekeraars regelen het dan vaak onderling. Dit hebben zij met elkaar afgesproken. 

Stappenplan bij schade:

  • Meld schade direct bij ons;
  • Erken geen schuld;
  • Doe geen uitspraken over een vergoeding;
  • Beschrijf uitgebreid de schade en het ontstaan ervan;
  • Verzamel bewijs: bonnetjes, foto’s of getuigenverklaringen.

Meer informatie?

Wil je meer weten over een aansprakelijkheidsverzekering, heb je vragen over je huidige AVP of wil je er een afsluiten? Neem dan contact met ons op.

 

Ons laatste nieuws

Prinsjesdag 2024
Prinsjesdag 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op het nieuwe kabinet, dat net voor de zomer is beëdigd. Zij presenteren hun plannen en de begroting voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen – met name op het gebied van hypotheken en verzekeringen – voor je op een rij.

Lees meer
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Lees meer
Wat kun je doen met de overwaarde?
Wat kun je doen met de overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?