Aansprakelijk? Dit moet je echt weten!

Het omstoten van een bus verf op het gloednieuwe terras van vrienden, een voetbal door een ruit of een bekende die zijn arm breekt na een vriendschappelijke duw. Hoewel zonder opzet, het zijn allemaal zaken waarbij je opdraait voor de schade. Wat moet je weten over aansprakelijkheid en het vergoeden van de schade? Dat zetten we voor je op een rij!

okt 12, 2021

Het beruchte kleine hoekje waarin dat ongeluk verstopt zat. Dagelijks gebeuren er zonder opzet meerdere ongelukken. Van een kras op de auto van de buurman, een man met rollator die struikelt over het oplaadsnoer van je elektrische auto tot het omstoten van een peperdure designvaas bij vrienden.

Raakt er iemand gewond door jouw schuld, dan ben je in de meeste gevallen ook aansprakelijk voor de letselschade. In bovenstaande gevallen zit je met een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) wel goed, maar lang niet iedereen heeft een dergelijke verzekering.

Zeven belangrijke vragen en antwoorden over aansprakelijkheid:

Wat betekent aansprakelijkheid?

Je wordt verantwoordelijk gehouden voor de schade die je aan iemand anders hebt toegebracht en waarvoor je ook wettelijk aansprakelijk bent. Je moet zorgen dat de schade wordt hersteld.

Is een AVP verplicht?

Nee, maar het is wel raadzaam om een dergelijke verzekering af te sluiten. Als je aansprakelijk wordt gesteld, dan draai je namelijk voor de kosten op. Daarbij kan de schadeclaim hoog oplopen. Een AVP maakt dat je niet in financiële problemen komt.

Vallen auto’s ook onder de AVP?

Voor bezitters van motorvoertuigen (auto, motor en scooter) is er een aparte aansprakelijkheidsverzekering: de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen). Deze verzekering is verplicht voor motorvoertuigen. De AVP dekt hierbij geen aansprakelijkheidsrisico’s.

Zijn kinderen en huisdieren ook verzekerd?

Er zijn verschillende mogelijkheden bij de AVP: alleenstaand met of zonder kinderen en samenwonend/gehuwd met of zonder kinderen. Maakt je kind bijvoorbeeld spullen van familieleden of klasgenoten stuk, dan is dat verzekerd. Veroorzaakt je hond een ongeluk waardoor bijvoorbeeld een fietser valt dan is bij veel verzekeringen die schade ook gedekt.

Is een AVP duur?

Voor een gezin met kinderen betaal je gemiddeld zes tot zeven euro per maand. Daarbij zijn uitwonende kinderen op kamers, logees en huisdieren meeverzekerd.

Zijn er qua dekking uitzonderingen?

Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt in geval van letselschade. Als je kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in je eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP.

Is schade tijdens mijn vakantie ook verzekerd?

Met een AVP ben je ook tijdens vakantie verzekerd, zeker als de schade per ongeluk ontstaat. In het buitenland zijn ook je gezinsleden verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekering is echter geen vervanger voor een reisverzekering.

Goed om te weten!

Claim de schade door een ander veroorzaakt eerst op je eigen (inboedel)verzekering!
De inboedelverzekering verzekert namelijk tegen nieuwwaarde. Aansprakelijkheidsverzekeringen rekenen meestal met de dagwaarde. Daardoor valt de uitkering vaak iets lager uit. Bovendien verloopt de afhandeling vaak sneller via je eigen verzekeraar.

Laat de ander waar je schade hebt veroorzaakt de schade eerst claimen op zijn/haar eigen (inboedel)verzekering. Verzekeraars hebben dit onderling met elkaar afgesproken

Belangrijk: dit moet je doen bij aansprakelijkheid!

  • Meld schade direct bij ons;
  • Erken geen schuld;
  • Doe geen uitspraken over een vergoeding;
  • Beschrijf uitgebreid de schade en het ontstaan ervan;
  • Verzamel bewijs: bonnetjes, foto’s of getuigenverklaringen.

Meer informatie?

Wil je meer weten over een aansprakelijkheidsverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?